Net als in 2022 zingt ons koor onder de naam ‘Stemmen van Licht’ ook in 2023 tijdens het Festival of Lessons & Carols, op 22 december in de Nijmeegse Boskapel. Hieronder een impressie door onze alt Rebecca Luijten.

————————————————————————————–

‘Once in Royal David’s City…’

Het publiek, geboeid luisterend naar de eerste tonen van fluit en harp, kijkt verbaasd achterom: waar komt dat hemelse gezang opeens vandaan? Na het serene eerste couplet, gezongen door één enkele sopraan, komt het koor al zingend naar voren en voegt zich bij het orkest. Een mooi begin van deze muzikale kerstviering naar Engelse traditie.

Al is het voor Stemmen van Licht pas de tweede keer, de Boskapel voelt al heel vertrouwd. Dirigent Jelle Hoksbergen heeft zijn vaste instrumentalisten opgetrommeld, die zich kundig en enthousiast van hun taak kwijten. Een sfeervolle omlijsting van de 15 mooie stukken die Jelle voor dit jaar heeft gekozen, deels zelf gearrangeerd: klassiekers als Ding Dong, merrily on high en Silent Night, maar ook een paar minder bekende carols als het verstilde Bethlehem Downvan Warlock en Morris’ Love came down at Christmas. Het publiek zingt Eer zij God in onze dagen en Wij trekken in een lange stoet uit volle borst mee. De Franse tongbrekers Quittez pasteurs en Il est né, le divin enfant nemen de koorzangers zelf voor hun rekening. Ze hebben er hard genoeg op geoefend.

Tussen de muziek door wordt het kerstverhaal voorgedragen aan de hand van zes schriftlezingen, ‘opdat de aanwezigen geraakt worden door de boodschap van de engelen en in gedachten meereizen naar Bethlehem’. Een prachtige manier om stil te staan en naar binnen te keren in een soms overweldigende wereld. Maar ook een prachtige manier om samen te zijn, muziek te maken en te luisteren, te genieten. De Stemmen van Licht hebben er weer graag aan meegewerkt!

————————————————————————-

De viering is terug te zien via YouTube

Achtergrond Festival of Lessons and Carols

In de negentiende eeuw zijn er veel Engelsen die voornamelijk met kerst naar de kerk komen en niet veel affiniteit hebben met de eucharistie. E.W. Benso,  priester in Truro, een stadje in Cornwall, besluit op kerstavond 1880 een andersoortige viering aan te bieden. In 1918 wordt deze viering overgenomen door Eric Milner-White in King’s College in Cambridge. Tien jaar later – in 1928 -begint de BBC met een live uitzending op de radio van de viering onder de titel Ceremony of Lessons and Carols. Sindsdien heeft de viering een enorme populariteit gekregen. Ook in Nederland vinden op veel plaatsen rond kerst Festivals of Lessons and Carols plaats. Het stramien is hetzelfde: een afwisseling van liederen en lezingen. De inhoudelijke vulling verschilt per kerk en per dirigent. Ook in de Boskapel te Nijmegen houdt de Nederlandse Gereformeerde Kerk jaarlijks deze viering.