In de schijnwerpers: Jelle Hoksbergen

Eens in de zoveel tijd zetten we iemand van ons koor in de schijnwerpers. Ditmaal is dat Jelle Hoksbergen, onze dirigent. Jelle is per 1 januari 2024 bij ons aangetreden als hoofddirigent.

Wie is Jelle?

Jelle Hoksbergen begon met pianospelen toen hij tien was. Een paar jaar later begeleidde hij ook koren. Hij studeerde theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, maar bleef tijdens deze studie veel bezig met pianospelen en begon ook met dirigeren. “Zoals veel dirigenten ben ik min of meer toevallig in het dirigeren gerold. Als je piano speelt bij een koor ben je bij afwezigheid van de vaste dirigent al snel de aangewezen persoon om het koor te leiden. Ik genoot daar ook van. Voor een groep staan is in het begin spannend, maar samen de muziek steeds mooier maken geeft veel voldoening.”

Jelle volgde dirigeerlessen bij José Doodkorte en Caroline Westgeest. Op het moment dat hij zijn theologiestudie afrondde leefde hij inmiddels van de muziek; hij besloot hiermee door te gaan en begon een post-HBO-traject koordirectie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Op dit moment dirigeert Jelle, naast het Uitvaartensemble Nijmegen, de cantorij van de NCGK Nijmegen-Boskapel en Salonorkest Symphonia. Als vaste pianobegeleider is hij verbonden aan studentenoperettekoor Carmina Ludicra. Daarnaast dirigeert en begeleidt hij allerlei koren op projectbasis. Hij speelt piano bij de euritmielessen op het Karel de Grote College in Nijmegen.

Jelle neemt het stokje over van Hans Meek

Toen Hans Meek, onze vorige dirigent, in 2022 aankondigde te willen stoppen met dirigeren bij het Uitvaartensemble Nijmegen, ging het koor op zoek naar vervanging. Al gauw werd gedacht aan Jelle Hoksbergen.

Het koor had namelijk in 2018 al eens kennisgemaakt met Jelle. Hij zong toen een paar keer mee als tenor, maar had te weinig tijd om zich vast bij het ensemble te voegen. “Ook toen al spraken het mooie repertoire en de fijne klank van het koor me aan.”

In 2023 vraagt het koor Jelle om een repetitie te dirigeren, bij wijze van ‘proef’. Jelle maakte bij het koor een muzikale indruk. Ook de manier waarop hij dirigeerde sprak aan. Rustig, geduldig, en met veel oog voor detail en de samenzang.

Mooi koor, mooie doelstelling en mooi repertoire

Op de vraag wat Jelle aantrekt in ons koor, is het antwoord: “Het is een muzikaal koor. Met een prachtig repertoire. De zangers pakken muzikale uitdagingen makkelijk op en luisteren goed naar elkaar. Ook spreekt de doelstelling van het koor mij aan: het bieden van troost met onze levende muziek aan nabestaanden op uitvaarten.”

Waarin voor hem de grootste uitdaging ligt met het uitvaartensemble? Jelle: “De spanningsboog.” Hij legt uit: “Met een gewoon koor werk je toe naar een concert. De spanning bouwt zich dan op, naar het concert toe. Met het uitvaartkoor werk je veel aan hetzelfde repertoire, waarvan je niet weet of en wanneer je het gaat uitvoeren. Dan is het een uitdaging om het koor scherp te houden.”

Op de vraag hoe hij denkt dit op te kunnen lossen: “Zo nu en dan nieuw repertoire instuderen, en, misschien nog wel belangrijker: door het bekende repertoire eens anders aan te pakken. Maar ook door zo nu en dan een concert te geven waar we naartoe kunnen werken. Daar presenteren we dan een deel van ons uitvaart-repertoire, maar ook ander werk. Zo zingen we in februari 2024 het Requiem van Rutter, daar kijken we naar uit!”

 

Foto: Jelle in actie tijdens de generale repetitie voor het kerstconcert op 22 december 2023.